Lite nya bilder på vår hemmabunker
Här kommer lite nya bilder på vår ”Hemmabunker”. Vi byggde bunkern under sommaren 2018 och nu har äntligen växtligheten tagit över och gör sitt jobb d.v.s. döljer bunkern. Eftersom vi valt att plantera vintergröna växter döljs bunkern även vintertid! De nya bilderna är från hösten 2022.
I maj månad 2018 körde vi igång projekt ”HemmaBunker”.
Tanken är att få till ett skyttevärn eller bunker om man nu så vill säga! Vi försöker bygga med spillmaterial från olika byggarbetsplatser och se om vi kan få till det utan någon större kostnad. Vi började med att gräva ut för grunden på en lämplig plats. Därefter singlades botten på schakten och täcktes efter komprimering med markduk. Ytan jämnades av med 0-16 grus och belades med gräsarmering för att få en stadig och väl dränerande grund! En öppning sågades i betongtrumman, som kommer att bli själva skyttevärnet. Ner till värnet anlade vi en trappa, även den lagd med gräsarmering. Vi har ingen ritning till bygget utan kommer att bygga allteftersom vi hittar eller får material som kan användas! Vi får se hur det kommer att gå och vilka problem som kan dyka upp under resans gång!
OK, nu börjar det att bli dax att påbörja återfyllandet av bunkern!
Efter att ha singlat och täckt betongtrumman med platonmatta täcker vi över med massorna som vi har sparat efter schaktningen av grunden!
Lite stora stenar lyfts på plats med hjälp av en kranbil för att kunna gömma bunkern i naturen.
Nu börjar det hända saker! Vi återfyller och sätter dit stenar som kommer att bära upp taket på bygget. Nu anar man var skottgluggarna kommer att finnas. Som bärande stomme för det kommande taket väljer vi att använda slipers.
Nu är det dax för att lite smått börja att fixa till det blivande taket!
Vi lägger först på ett lager med galvad takplåt och ytterligare ett lager med vanlig väggplåt överst. Ovanpå slipersen (innan vi lade dit plåtarna) har vi lagt järngaller för att få bättre hållbarhet på det hela! Längs ut på takkanterna skruvar vi dit gamla hagstolpar som ska hindra jorden som så småningom kommer att läggas på taket!
Sten efter sten murar vi dit nu runt bunkern. Vi har även lagt på planteringsjord på taket samt runt bunkern och börjat plantera dit lite olika barrväxter. Allt eftersom täcker vi de planterade ytorna med täckbark för att hålla ogräset borta, då vi vill att allt skall se ut som en plantering i en trädgård då vi blir klara. Barrväxter är att föredra då de är vintergröna och täcker för insyn även vintertid! Så småningom kommer vi att plantera murgröna som kommer att täcka resten av bygget!
Nu börjar det verkligen att likna något av en bunker!
Grovjobbet är över och det börjar bli tid för lite finlir! Vi har börjat med att förstärka taket inne i bunkern och mura igen skottgluggarna med fasadtegel!
På bilden inne i bunkern kan man se järngallret som hjälper till att stödja upp plåttaket på bygget. Gallren har en gång i tiden suttit på fönstren i den gamla Konsumbutiken i Sigtuna. Utvändigt fortsätter vi med ännu mer plantering och vi har börjat att måla lite camo på stenarna på bunkern (mattsvart och olivgrön färg, lite försiktigt utan att överdriva). Även skåpet till det nära inpå liggande avloppsreningsverket har fått lite olivgrön färg och gul militär text på sig.
Nu har vi kommit så långt att vi kör lite finlir på bygget! Vi målar invändigt och tar ut avstånd till div. landmärken och målar upp antalet meter till målen inne i bunkern! Nu har även växtligheten börjat täcka bygget lite smått, men det kommer att bli mycket bättre när murgrönan o så får komma till sin rätta (täcka tak och skjut gluggar). Vi återkommer när växtligheten har gjort sitt!
Konvertering av hjälm M/34
Vi har fått låna en gammal tysk ww2 hjälm som vi tänkte lackera om! Hjälmen ifråga är en tysk M/34-hjälm som användes av den tyska polisen och brandkåren. Vi väljer att göra likadant som man gjorde under andra världskriget då man 1940 lackerade om dem. Vi börjar med att rengöra och slipa av hjälmen lite lätt så att den inte ska se alltför ”ny” ut när det hela är klart! Vi kommer endast att göra en så kallad skalrenovering!
Den tyska m/34 hjälmen bars inte av soldater i strid under början av andra världskriget, man använde m/35 hjälmen till de beväpnade tyska styrkorna fram till 1940 då en ny stridshjälm, modell m/40, togs fram! Men, man valde som sagt att lackera om m/34 hjälmen till de färger som skulle gälla 1940 för brandkår, polis m.m. som inte var indirekt stridande förband! Vi väljer att lackera om vår m/34 till en Luftwalle-brandkårshjälm som användes av det tyska flygvapnets brandkårsmanskap på de tyska flygflottiljerna 1940! Vår hjälm, som redan är lätt slipad och rengjord lackerar vi nu med en grund och rostskyddsfärg! (Om du vill att din hjälm skall se tidsenlig ut, bör du inte slipa den så att den blir helt slät innan lackering! Man gjorde inte så, utan målade bara helt enkelt om dem med både bucklor och repor kvar!) Vi slipar inte av hjälmen när vi går vidare utan lägger på lite matt vit färg där det kommer att bli ett vitt band på hjälmen så småningom!
Nu har det blivit tid för att maska det kommande vita bandet på hjälmen med hjälp av lite masktejp! Detta band fanns på de brandmän som var stationerade på de tyska krigsflygfälten 1940 och gjorde att man kunde se vilka som var brandmän och inte poliser eller annan personal ute på fältet! Efter maskning så lackerar vi hjälmen i den för tiden gällande kulören, Wehrmacht Grau Blau, och avlägsnar maskeringstejpen så att det vita bandet på hjälmen kommer fram i dagen!
Nu börjar det likna något!
Nu har vi kommit till slutfasen av vårt hjälmprojekt, vilket innebär att vi sätter dit tillhörande hjälmdekaler, som Luftwaffe använde på sina hjälmar vid denna tid! På den vänstra sidan av hjälmen fanns en nationsdekal för det tyska riket och på den högra sidan fanns luftwaffes emblemsdekal med örnen och ett hakkors! Vi låter hjälmen torka över natten innan vi lägger på ett lager med matt klarlack som skydd för både färg och dekaler! Hjälmen ser även lite bättre ut med en lackerad yta och är betydligt lättare att rengöra och mer ”reptålig”!
Skrottavla, del 1
Tänkte göra en ”skrottavla” av lite uppgrävda tyska saker från Östfronten, närmare bestämt från Stalingrad i Ryssland! Börjar med att välja ut materialet som jag tänker fästa sakerna på, i detta fall får det bli en gammal bit konstruktionsplywood eller plyfa! Slipar endast lite lätt bort lösa flisor och ytan på skivan så att färgen ska fästa bra! Min tanke är att få det att se ut som om man här fäst sakerna på en gammal utomhusinfo-tavla eller dylikt !
Väljer att bränna ådringen på skivan, så att den ska bli lite svartmarkerad och tydlig! Måttet blir 60×40 cm och jag väljer att måla skivan med ett tunt lager vit färg efter att jag torkat av ytan med torrt hushållspapper för att avlägsna lite av det lösa sot som bildades vid bränningen av skivan! En bit gammal gulmålad läkt får bli överliggare till vår tavla! Nu är det bara att vänta på att färgen torkar och planera vad man vill fästa på tavlan!
Skrottavla del 2
Nu väljer vi ut några saker som vi vill fästa/visa på tavlan på tavlan. Jag väljer en bajonett och hjälmbit, som jag vet att de kommer ifrån utgrävningar vid/på Östfronten 2013! Skrapar och borstar av löst rost lite lätt, de ska ju fortfarande se rostiga ut när allt är klart! Nu kan man välja lite olika sätt att konservera dessa saker på, t.ex. att skydda dem med linolja! Jag väljer att måla/spraya med ett lager matt lack som binder samman rosten så att den inte släpper och att det inte tillförs syre i metallen så att rostangreppet avtar i objektet! Dessutom en behandlad yta med lack gör dem lite lättare att dammbekämpa!
Skrottavla del 3
Jaha, då har allt torkar efter målning och lackering av de rostiga sakerna vi valt ut till vår tavla! Nu kan man välja olika sätt att fästa sakerna på underlaget som att limma eller skruva fast dem!
Vi väljer att borra små hål där vi vill fästa sakerna och sätter fast dem med hjälp av fin ståltråd!
Jag tror att det är klokt att inte fästa för mycket saker på en och samma tavla då det kan ge ett stökigt utseende, så det får helt enkelt bli två tavlor! Då e de klart! Nu kan man ge bort de i present till någon vän eller hänga upp dem på väggen!
Medaljrengöring
Vi prövade olika sätt att rengöra uppgrävda fynd som legat under jord och rostat en längre tid!
Vi hade hört att det gick utmärkt att rengöra med hjälp av målarsoda, vinäger och toarengöring. Ett antal föremål som redan hade borstats av med stålborste fick bli våra testföremål!
Receptet gick ut på att först bada medaljen i varmt sodablandat vatten, sedan doppas i en balja med vinäger för att sedan sköljas efter ett tag i vatten och borstas med en lite mjukare borste för att inte skada föremålet! Därefter en rengöring med toalettrengöring! Det blev olika resultat beroende på vilket material föremålen var tillverkade av! Bäst bet det på material som aluminium ! Stormutmärkelsemedaljen, som var i väldigt dåligt skick innan, blev riktigt bra!
Även sportbadgen blev ren och i lite bättre skick, sämst tog behandlingen på järnföremål, även om de blev väldigt rena!
Varför blir det så här?
Ibland när man smörjer in gamla tyska lädersaker sugs inte oljan eller fettet in, och det vill aldrig riktigt bli hanterbart ”torrt”. Som här på bilden där den övre är mjuk och fin och den nedre är ”blöt” och blank. Det beror på att det rådde brist på läder i Tyskland under kriget och man tog fram olika typer av konstläder! Det konstgjorda lädret är väldigt svårt att få mjukt igen och vill gärna krympa och bli som Hockey Puckar! Är det någon där ute som har något bra tips på hur man får detta ”läder” mjukt igen? Hör av er i så fall!
Överlevnadsväska/packning
Vi skrev ju tidigare om att ha tillgång till en akutväska eller överlevnadsväska om det värsta skulle inträffa! Det behöver ju inte nödvändigtvis handla om krig, det kan lika väl vara ett större utsläpp från kärnkraftverket i Forsmark eller någon liknande händelse som tvingar oss att hålla oss inomhus under en lägre tid! Då kan det ju vara bra att ha tillgång till mat! Det som aldrig blev gjort med föreningens akutväska var just den så viktiga innehållslistan, som man bör ha i närheten eller helst väl synlig och inplastad utanpå väskan/packningen. Nu gjorde vi en kontroll av väskan och det visade sig att samtliga konservburkar, förutom två, hade utgånget bäst före datum! Även kexpaketen var gamla, men givetvis vid ett nödläge så hade man ändå kunnat förtära maten!
Känns ändå bättre nu med en ordentlig checklista väl synligt placerad, så att man kan byta ut konserver och dylikt i god tid, så att man slipper att slänga något! Du kan läsa mer om akutväskan längre ner på denna sida!
Från plast till rost
Vi försöker få en kinesisk MP40, som är tillverkad i plast, att se ut som en rostig relik från andra världskriget! Plastleksaken inköptes billigt via en annons på Tradera.
Vi börjar med att ”drälla på lite olika kryddor” på vapnet för att få det att se lite knottrigt ut.
Därefter sprayar vi på med olika kulörer som vi tycker ser lite rostiga ut. Orange och mörk gul färg brukar vara bra att grundmåla med. Vi fortsätter med lite brunt och svart. Därefter tar vi bort kryddorna med lite stålull så att vi får fram lite av originalfärgen. Låt fantasin leda dig fram till ditt rostiga resultat …
Ask för järnkorset
– hur du gör en fejkad förvarings ask för järnkorset.
Börja med att göra i ordning en utvald ask, som i detta fall en gammal pastillplåtlåda, som lackeras med järnkorset. Strö över med någon form av material som täcker det du vill dölja. Jag valde att använda diverse kryddor.
Lackera asken med din valda färg från långt avstånd så att kryddorna inte flyttar på sig. Låt torka, putsa av ytan med svinto eller något liknande.
Nu har du en sliten ask till ditt järnkors!
AR-15 DESERT CAMOUFLAGE
Istället för att måla ägg under påsken prövade jag (ORDF.) att lackera en AR-15 Air Soft i ökenkamouflage!
Om du också vill pröva:
Börja med en ljus grundfärg och lackera hela vapnet så att det täcker den gamla färgen ordentligt. Medan färgen torkar leta efter diverse kvistar som kan fungera som täckmallar för att få ett mönster på ytan som ska lackas!
Lägg upp kvistarna (eller vad du nu väljer att använda) på vapnet så att det täcker ordentligt och lackera med en annan mörkare kulör än grundfärgen.
Och fortsätt så genom att flytta mallarna och lacka med olika kulörer!
Så här blev det slutgiltiga resultatet!!
Från en plastig svart Air Soft till en Desert AR-15.
Är du förberedd om det smäller?
Räkna inte med hjälp från myndigheterna inom de närmsta dagarna om det värsta skulle inträffa. Det var bättre förr när Civilförsvaret fanns och man kunde komma igång med hjälparbeten inom ett par dagar. Idag får du räkna med att klara dig själv betydligt längre! Hur gör du om samhället plötsligt slås ut av onda makter eller en kärnkraftsolycka? Man kan aldrig förbereda sig helt om det händer men en liten ”Nödväska” är aldrig helt fel att ha till hands. Blir det bråttom hinner du aldrig göra i ordning den innan du måste åka! Så här ser min ”nödväska” ut!
Tio blandade konservburkar, räcker gott o väl i ca.14 dagar för en vuxen person.
Ett paket kex och bestick.
3 liter vatten (ej med på bild) och vätskeersättningstabletter.
Jägarkök och bränsle (ej med på bild).
Tandborste och tandkräm samt en tvål.
Tändstickor och värmeljus.
Ficklampa och reservbatterier.
Toapapper och en bra filt.
Komplettera med en god bok och lite mörk choklad men tänk på att försöka hålla vikten på din packning låg – du kanske får bära den långt …
För att hålla ner vikten på din akutväska kan du byta ut konservburkarna mot frystorkad mat i påsar. Att tänka på då är att du måste ha tillgång till mycket friskt vatten (av den anledningen kör jag konservburkar, som inte kräver att man tillför vätska). Intaget av frystorkad mat gör även att man pissar lite mer än vanligt, vilket gör att du måste få i dig mer vätska än om du äter konservmat! Glöm inte att utanpå din akutväska ha en lista på bäst-före-datum på din valda mat så att du lätt kan byta ut den till färsk mat.
Äkta järnkors?
Hur vet jag om mitt järnkors är äkta eller en billig baltisk hemmagjord kopia?
Bild 1
Tyskt järnkors klass 2 med urkund.
Börja med att prova om kärnan (det svarta på medaljen) är magnetiskt med t.ex. en kylskåpsmagnet. Se efter om den är tillverkad i tre delar – kärna och två ramar som ska vara tätt sammanfogade. Ingen färg utanför ramarna. Kopiorna är nästan alltid tillverkade i ett stycke och med färg lite här och var.
Bild 2
Äkta järnkors med en tandpetare i stucken in under ramen och en billig kopia från Polen.
Leta efter tillverkarmärkningar på medaljen. Alla järnkors var inte märkta, men ett vanligt ställe för tillverkarmärkning var på den lila ringen som man fäster ordensbandet i. Bild 3.
Julpyssel
Gör din egen tändhattsuttagare för mässingshagelpatroner!
Det här behöver du.
Lite fantasi, gör din egen modell.
Ett stycke valfritt trä.
Metallbrickor.
Borrmaskin och träborrar.
Någon form av färg.
Borra hål för din kaliber i träbiten men inte helt igenom, ca tre cm räcker!
Borra ett hål, lagom stort i hålet du borrade först, så att tändhatten går igenom när du sedan ska knacka ut den gamla tändhatten med hjälp av ett passande don.
Jag valde att göra min apparat två delad med tändhattsuppsamlare under lådan.
Limma fast passande bricka i hålet så att hylsan får bra stöd och att inte träet förstörs när du använder det!
Målade min i DDR grön.
Lycka till!
Gammalt original eller kopia?
Hur ska jag kunna veta att vapnet jag köper är en äkta gammal klenod och inte en billig licensbelagd kopia?
Det bästa är givetvis att lämna in objektet till någon som håller på med antika svartkrutsvapen, t.ex. Micke Svartkrut.
Men det går att kolla upp äktheten på plats på ett ganska enkelt sätt nästan till 100 %.
Säg att köpet gäller en Remington 1858 Army kaliber 44.
Gör så här!
Börja med att se att vapnet är försatt med piptext på ovansidan av pipan, Piptexten är svår att förfalska , så finns den kan du vara säker på att pipan är äkta. Det finns dock originalvapen utan piptext. Se bild 1
Gå vidare med och se om det finns serienr under pipan. Se bild 2
Ta loss trumman och leta efter inspektions märkning (kontrollstämplar).
Alla arméns vapen var inspektionsmärkta med t.ex. D,U,l m.m. Även siffror kan förekomma.
I vissa fall finns även serienumret på trumman. Man kan även lossa nipplarna på trumman, om de går att lossa lätt!
Remington har tumgänga (225/32) på sina nipplar och t.ex. Uberti kör med en millimetergänga (6.075) på deras nipplar. Se bild 3
Lite historia: 1959 startade Aldo Uberti företaget Aldo Uberti SRL. och började tillverka kopior av svartkrutsvapen från civil war-eran i USA. Företaget ligger i Gardone Val Trompia i Italien och har återförsäljare i flera länder. För dessa nytillverkade svartkrutsvapen krävs det vapenLICENS i Sverige.
Ta loss kolvsidorna och se efter om serienumret finns där. OBS! Eftersom pipan på detta vapen har blivit utbytt en gång i tiden så överensstämmer inte serienumren med varann. Kolla även om det finns märkningar på kolvsidorna (Kartuscher).
Vapen med kartuscher brukar ligga lite högre upp i prisklasserna! Se bild 4
Kolla på vapnet vid t.ex. området runt varbygeln, det är ett vanligt ställe för kontrollstämplar,
i detta fall 2 stycken U:n. Se bild 5
Du kan även lossa på varbygeln och jämföra den med en originalvarbygel.
På bild 6: från vänster Remingtons originalbygel och den till höger är en kopia från Ubertis Remington kopia.
Bra-att-ha-låda
För oss som skjuter med lite olika kalibrar och olika typer av kulor dyker förr eller senare ett problem upp! Att ha plats för alla olika kulor och att lätt hitta dem!
Ett tips är förvaringslådor i lite hårdare plast som kan staplas ovanpå varann vilket i sin tur gör att man spar lite plats där lådorna placeras när de inte används.
Lätt att se vilka kulor som börjar ta slut, så att man kan ta hem eller gjuta själv.
Lådorna finns hos Biltema för 49:-/st.
Rengöring
Efter en provskjutning med Remington Army kal. 44 prövade vi att rengöra revolvern med ett nyinköpt rengöringsmedel avsett för svartkrut. Medlet inköptes hos Svante Nilssons Vapen i Uppsala för 125:-.
Visst blev det rent men det går lika bra med vanligt diskmedel inköpt på ICA för 25:-.
Hur får man ut kulan ur pipan om den fastnat eller om inte krutet vill tända?
Gör så här!
Svetsa fast en gipsskruv eller liknande på ett lagom långt järn som passar i loppet!
Knacka lite försiktigt på stången så att skruven fastnar i kulan som sitter fast och gänga sedan in skruven in i kulan!
Se till att ha någon form av handtag på stången så att du lätt kan dra ut kulan.
Men du! Tänk på att avlägsna tändhatten på vapnet som du håller på och mixtrar med!
Var försiktig det är ändå ett laddat vapen som du håller på med!
När du fått ut kulan är det bara och göra rent och du är ute på banan igen!
Rengöring
Att man rengör sitt vapen efter en rolig dag på skjutbanan kan vara nog så tråkigt, men väldigt viktigt!! Där kan det vara bra att ibland plocka isär vapnet lite mer ingående för att komma åt ”inälvorna”.
Efter noggrann rengöring av en Colt (efter ca 200 skott) lossade jag på varbygeln och så här såg det under varbygeln!
Gör rent, torka och smörj och plocka ihop vapnet!
Rent och fint så ses vi på skjutbanan!